8 Μαΐ 2010

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Ο "κουλ" υπουργός και «ανιψιός υπουργού του Μητσοτάκη»


Από http://www.madata.gr/
Όποιος συναντήσει το καλοκαίρι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην Σέριφο, να πίνει «μαργαρίτα» στο «Γιότινγκ Κλαμπ», ντυμένος με τι-σερτ και βερμούδα, θα νομίσει ότι είναι ένας σωσίας του. Ίσως και γιατί όλοι τον έχουν ταυτίσει με ένα συγκεκριμένο στερεότυπο συμπεριφοράς, στην πολιτική αλλά και όχι μόνο.

Στην πραγματικότητα έβρισκε τον τρόπο πάντα να ξεφεύγει από τα καλούπια που του έβαζαν, με άλλους να τον θεωρούν τυχερό και ...

άλλους «καταφερτζή» . Αν ένα τραγούδι του ταίριαζε θα ήταν ίσως το «εμείς για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει». Στην Κοζάνη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πίστευαν ότι θα «κληρονομήσει» την έδρα του θείου του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου στη… ΝΔ, υπουργού εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά από καλές σπουδές στο εξωτερικό βρέθηκε αντί για κάποιο πανεπιστήμιο στον κύκλο των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχε κανένα πρόβλημα όμως να πηδήσει σε άλλη βάρκα. Όχι μόνο εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και έκανε «άλμα» επί δικής του προεδρίας, παρά την «αλλεργία» απέναντί του των φανατικών «αντισημιτικών». Η αξιοποίησή του από τον Γιώργο Παπανδρέου, μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση, αποτέλεσε έκπληξη, αλλά ήταν και αποτέλεσμα της επίμονης προσπάθειάς του προέδρου του κόμματος να βρει νέα πρόσωπα που δεν προκαλούσαν την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Λόου προφάιλ και «κουλ» σε συμπεριφορά ο ίδιος, φαίνεται ότι ταίριαζε στα κριτήρια Γ. Παπανδρέου, έχοντας υιοθετήσει την συγκεκριμένη πρακτική παντού. Μένει στη Λυκόβρυση, η Ολλανδή σύζυγός του είναι συγγραφέας οδηγού για «εναλλακτικούς» μικρούς ξενώνες στην Ελλάδα και αποφεύγει τις πολλές-πολλές κοσμικότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που η ήσυχη Σέριφος είναι το αγαπημένο του νησί. Αλλά και γι’ αυτό όμως η σταδιακά αυξανόμενη παρουσία του τελευταία σε «κοινωνικές εκδηλώσεις», αποτελεί έκπληξη για όσους τον γνωρίζουν από παλιά.

Συνήθης τακτική του είναι να μην απαντά «πρόσωπο με πρόσωπο» και να δίνει την απάντησή του όταν δεν το περιμένει κανείς . Όπως έδειξε τα νύχια του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αδειάζοντας όσους ήθελαν να… αδειάσουν τον Παναγιώτη Βουρλούμη, με τον Γιώργο Πεταλωτή σε ρόλο « θύματος».

Στο στόχαστρο της κριτικής πάντως βρίσκεται σχεδόν μόνιμα τον τελευταίο καιρό . Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η επιλογή του ειδικού γραμματέα που εκδιώχθηκε λόγω… facebook, την οποία χρεώθηκε ο ίδιος. Λίγο πριν τα είχε βάλει δημόσια μαζί του ο Θόδωρος Πάγκαλος για το «πάγωμα» των μισθών, όπως και ο Χρήστος Παπουτσής, μεταφέροντας τον προβληματισμό του για το όριο των 2000 ευρώ. Οι κόντρες που ήδη έχει ανοίξει λέγεται ότι είναι αρκετές, με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» - που πάντοτε τον αντιμετώπιζε με καχυποψία σαν «ανιψιό του υπουργού του Μητσοτάκη» - να βάζει τις πρώτες τρικλοποδιές. Προς το παρόν, λειτουργεί σαν ομπρέλα πάνω του η κάλυψη του πρωθυπουργού. Το στοίχημα της οικονομίας είναι και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο. Φόροι, επιτήρηση, λιτότητα ενδέχεται να τον κάνουν αντιδημοφιλή και να γίνει ο «σάκος του μποξ» για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το σχοινί…

Star.gr


Share on: facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Free Blog Counter
Poker Blog

javascript:void(0) Button styles